Εγνατίας 67, 2ος όροφος, 54631, Θεσσαλονίκη | 2310 261677 & 6972 164080         link blue facebook blue twitter blue gplus blue

A A A

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική;

Το σύστημα Χειρουργικής da Vinci® έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και χρησιμοποιείται για πολλούς διαφορετικούς τύπους χειρουργικών επεμβάσεων. Το Νοσοκομείο Guy’s Hospital, στο οποίο ο Δρ Ευάγγελος Ζαχαράκης διετέλεσε Διευθυντής ήταν το πρώτο ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου που προσέφερέ ρομποτική χειρουργική για ουρολογικές επεμβάσεις και παραμένει ένα από τα τρία αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά Ουρολογικά κέντρα στην Ευρώπη Ρομποτικής Χειρουργικής.

Η Ρομποτική χειρουργική είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί μία ρομποτική κονσόλα (το σύστημα Χειρουργικής da Vinci®) η οποία βοηθάει τον χειρουργό να διεκπερώσει την χειρουργική επέμβαση.

Μια 3D κάμερα επιτρέπει στον χειρουργό να δει σε μεγέθυνση (x10) το χειρουργικό πεδίο. Η κάμερα ‘κλειδώνει’ σε έναν από τους 4 βραχίονες  που συνδέονται με την ρομποτική κονσόλα και εισάγεται στον ασθενή μέσα από μία από τις τομές. Οι υπόλοιποι ρομποτικοί βραχίονες μπορεί να ΄κλειδώσουν’ διάφορα άλλα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία θα χρησιμοποιήσει ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Τα χειρουργικά εργαλεία είναι πολύ μικρότερα (περίπου 8 χιλιοστά) από εκείνα που χρησιμοποιούνται για την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Λόγω της ρομποτικής κονσόλας και της 3D κάμερας, ο χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει με ακρίβεια την επέμβαση και σε πολύ μικρότερο χώρο, έτσι ώστε να μην χρειάζονται μεγάλες χειρουργικές τομές.

Ο χειρουργός βρίσκεται στην ίδια χειρουργική αίθουσα, αλλά μακριά από τον ασθενή και ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες για την εκτέλεση της επέμβασης. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το ρομπότ δεν εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός είναι αυτός ο οποίος πραγματοποιεί την επέμβαση, μέσω της ρομποτικής κονσόλας επιτρέποντάς τον να  εκτελεί πιο ελεγχόμενες και πιο ακριβείς χειρουργικές κινήσεις.
 

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική;

Ο Δρ Ευάγγελος Ζαχαράκης εκπαιδεύτηκε στην Λαπαρροσκοπική Χειρουργική Ουρολογία στο Royal Surrey County Hospital το οποίο αποτελεί πρότυπο κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας στο Ηνωμένο Βασιλείο με πάνω από 4000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Ο δε εκπαιδευτής του ήταν ο αυτός που πραγματοποίησε την πρώτη λαπαροσκοπική πυελοπλαστική (το 1994),  λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή (το 2000) και λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή (το 2001) στο  Ηνωμένο Βασιλείο.

H Λαπαροσκοπική χειρουργική, αναφέρεται επίσης ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, περιγράφει την εκτέλεση των χειρουργικών επεμβάσεων με τη βοήθεια μίας βιντεοκάμερας και πολλών λεπτών χειρουργικών εργαλείων τα οποία εισάγονται στον ασθενή δια μέσω πολύ μικρών χειρουργικών τομών (1-1,5 εκ) μέσων.

Η κάμερα μεταδίδει την εικόνα του χειρουργικού πεδίου σε μια οθόνη τηλεόρασης. Ο χειρουργός έτσι είναι σε θέση να δει άμεσα και να χειρουργήσει με λεπτομέρεια τον ασθενή.
 

Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής / Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής σε σύγκριση με την Ανοικτή Χειρουργική

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής / λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική είναι τα εξής:

  • μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια
  • μικρότερη απώλεια αίματος
  • λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση, διότι δεν υπάρχει μεγάλο κοιλιακό τραύμα. Οι ασθενείς σπάνια χρειάζονται ισχυρά παυσίπονα, και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες και να εργαστούν πιο γρήγορα σε
  • σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση
  • μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα (μικρότερες χειρουργικές τομές)